AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  
   

 
Preview IFFR 2017/ Bero Beyer

Bero Beyer is een vurig pleitbezorger van de kracht van Cinema als kunstvorm. Hij studeerde in de jaren negentig aan de Willem de Kooning Academie, was nauw betrokken bij het oprichten van het vernieuwende IFFR programmaonderdeel Exploding Cinema en maakte als avontuurlijk producent onder meer ‘Atlantic’ en de Oscar-genomineerde speelfilm Paradise Now.
Bero neemt speciaal voor Off Screen fragmenten mee van films die zijn hart hebben gestolen en geeft zo een persoonlijke blik op IFFR 2017.

Zij Zijn’ (Rince de Jong, 2017, 4 en 8 minuten).

Het filmproject ‘Zij Zijn’ van Rince de Jong bestaat uit vier korte films van mensen met een verstandelijke beperking, die met elkaar onder één dak wonen. Het zijn verstilde observaties, ontstaan vanuit haar werk als begeleidster. Vanwege het gegroeide wederzijdse vertrouwen, hebben de films in alle eenvoud een grote intimiteit. Liefde, angst arrogantie, argwaan, genegenheid, verlegenheid, blijdschap en humor, worden in haar films woordeloos zichtbaar.
Rince verdiept zich lang en intensief in haar onderwerp voordat ze tot werk komt. Na 8 jaar werken als bejaardenverzorger ontstaan haar portretten van dementerende ouderen, na 5 jaar werken in een kinderdagverblijf legt zij haar observaties vast in 8 mm film, waarna het werken voor een hondenuitlaatservice leidt tot een serie waarin de interactie tussen mens en hond onderwerp isProcrastination (Monika Dahlberg, 2017, 13 minuten).
Monika Dahlbergs werk is zowel persoonlijk als abstract. Ze maakt sensorische, sensuele en tekstuele collages vanuit de wisselwerking tussen haarzelf en haar directe omgeving. Haar beeldtaal zit zeer dicht op de huid, in elk aspect ervan is nabijheid. Naast foto’s en collages maakt Monika beeldboekjes als unica. Het zijn caleidoscopische verslagen waarin foto’s van haarzelf en haar omgeving verontrustende patronen vormen. Het persoonlijke is evenzogoed politiek als maatschappelijk kritisch. Vanuit deze houding maakt zij ook films.
Slices of life, opgenomen met haar mobiel en microcamera. monteert ze tot persoonlijke en tegelijk kritische collagefilms, die zich scherpzinnig verhouden tot haar omgeving. ‘Procrastination’, gemaakt in samenwerking met Florian Cramer, gaat tijdens Off Screen in première.