AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  












   

 



Het Ding -Untitled 1957-, Mels van Zutphen, 2018 (16 min.)

‘Het Ding’ toont de restauratie van Naum Gabo’s beeld bij de Bijenkorf. In deze observerende en ondoorgrondelijke film wordt het beeld gedurende de maandenlange restauratie langzaam weer zichtbaar. Gabo propageerde vanaf de jaren twintig ‘Het Realistisch Manifest’ waarvan fragmenten hoorbaar zijn. De utopie van ‘Het Ding' gaat gepaard met een onverschillig winkelpubliek dat het beeld ongezien voorbijgaat. Van Zutphens (WdKa/Jan van Eyck academie) werk bevindt zich vaak in de schemerzone tussen realiteit en fictie, waar documenteren verandert in enscenering. Voorafgaand aan de feestelijke preview presenteert Sjoerd Westbroek zijn column Het ding, de doos en de man waarin hij kijkt naar de rol van het beeld in zijn omgeving.


A Death in the Family - Puck Litaay 2018 (5 min.)
Naarmate media meer verweven raken met ons dagelijks leven, beïnvloeden zij ons denken. Techbedrijven bepalen wat zien waardoor we belanden in een echokamer van onze perceptie. Litaays dystopische film toont een mogelijke toekomst waarin hyperpersonalisatie de status-quo is. Puck Litaay studeerde dit jaar Lifestyle & Design af aan de WdKA, maar vanaf het tweede jaar legde hij zich toe op filmproductie en regie. In zijn gestileerde composities worden beelden metaforen.

De Hoge Vlucht van Abraham Tuschinski, Arthur Bueno, 2018 (18 min.) 
Abraham Tuschinski (1886-1942) was een vermaard bioscoopexploitant, oprichter van vele theaters en slachtoffer van de Holocaust. Omdat joodse immigranten elders vaak niet welkom waren, stopten zij hun ondernemingszin graag in het nieuwe medium en trokken het zo het bioscoopbedrijf naar een hoger plan. Tuschinski bracht vooral Amerikaanse amusementsfilms, liet ons zo de ‘American Dream’ zien. Tegelijkertijd had hij geen oog voor de opkomst van het nazisme.
Arthur Bueno is filmmaker en editor. Hij werkt veel met found footage, archiefmateriaal, oude speelfilm.

Portrait de Deux, Carlo & Sammie, Ruben & Zoë, Ennya Larmit, 2018 (2 x 5 min.)
Ennya Larmit is gefascineerd door bewegende lichamen en bewegend beeld. Het maken van een film is als het maken van een choreografie, de camera is de danser en bepaalt hoe de bewegingen in het beeld zich vormen. In de eerste twee afleveringen van de documentaire serie "Portrait de Deux" volgt ze twee koppels die vertellen waarom ze samen dansend door het leven gaan. Ennya Larmit studeerde in 2015 af aan de st. Joost Akademie in Breda.