AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  
   

 OPEN AIR CINEMA
Paviljoen aan Het Water


Mondig Zuid, René van Zundert, 80 minuten, 2022


De tieners Selena, Darlin en Tamia zijn gezegend met creativiteit en veerkracht, maar worstelen elk op hun eigen manier met opgroeien in Rotterdam-Zuid. Hun mondigheid, taal, manier van communiceren is niet altijd wat de maatschappij van hen verwacht. Lukt het hen hun toekomstdromen te realiseren? Documentairemaker René van Zundert volgt in ‘Mondig Zuid’ deze toffe jongeren. De openlucht bioscoop voorstelling bij Paviljoen aan het Water is gratis;  graag vooraf reserveren

De veertienjarige Darlin zegt het zo: „Taal is belangrijk. Als je mondig bent ga je praten. Als je gaat praten leer je mensen kennen en als je mensen leert kennen maak je vrienden.” Darlin is geboren op Curaçao, groeide op in de Dominicaanse Republiek en Spanje en kwam uiteindelijk met zijn moeder in Rotterdam terecht. Daar geeft hij inmiddels als vrijwilliger taallessen aan mensen met een migratie-achtergrond. Tussen de bedrijven door werkt hij in een spoelkeuken om boodschappen voor zijn moeder te kunnen betalen. Hij wil haar vanwege haar zwakke gezondheid zoveel mogelijk ontlasten. Sparen voor tickets om haar mee terug naar Curaçao te nemen wil hij ook. Alleen duurt dat wel een paar jaar als je maar vijftien euro per week verdient.
Selena (14) komt uit de wijk Bloemhof, zij schrijft ook, maar niet om ermee op te treden. Ze schrijft elke avond een brief aan haar zus die vanwege gedragsproblemen in een jeugdinstelling woont. Bij Selena thuis is iedereen ‘mondig’, maar op een andere manier dan Darlin en Tamia. „Siri, wat is ADHD?”, vraagt Selena aan haar smartphone. „In haar gezin is iedereen alle dagen heel druk. Vader werpt zijn hengel uit in de woonkamer om vissen uit de televisie te vangen, iedereen troeft elkaar af met gevatheden die al snel tot ruzie leiden.
René van Zundert is filmmaker en fotograaf en woont en werkt in Rotterdam. Hij studeerde in 2011 af aan de Willem de Kooning Academie. Mondig Zuid is alweer de derde film die Van Zundert op Zuid draaide, het stadsdeel fascineert hem. Zelf voortgekomen uit de skatescene raakte hij geïnteresseerd in subcultuur. Zijn eerste kortfilm Bars (2017) was geboren. „Er is niet één Zuid, en al helemaal niet één lekkere oneliner, of één verhaal waarin je het stadsdeel kunt samenvatten. Het is enorm divers, en enorm in beweging. Een plek als de Kop van Zuid of Katendrecht is enorm aan het gentrificeren, die is voor de meeste Rotterdammers niet meer te betalen. Voor Mondig Zuid trok hij daarom met Darlin door Katendrecht naar de Afrikaanderbuurt waar de 13-jarige Tamia woont. Zij werkt met spoken word-kunstenaar Y.M.P. aan een optreden. „Zie je mij op Zuid zonder dat Zuid mij ziet”, is een van haar teksten voor haar performance.