AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  
   

 
22 december MASTER SPECIAL INGEBORG JANSEN
In Off Screens tweede Master Special staat documentairemaker Ingeborg Jansen centraal. Aan de hand van verschillende fragmenten uit haar oeuvre komen plezier en dilemma’s, do en dont's van het geëngageerde filmmaken aan bod. Gastheer Sven Peetoom.

Ingeborg Jansen studeerde in 1991 af aan de Nederlandse filmacademie en behaalde in 2010 de master Nederlands recht. Jansen is zelfstandig documentairemaker en kiest vaak voor onderwerpen met een maatschappelijke en politieke relevantie, die ze vervolgens zonder oordeel en met humor ontleedt tot de menselijke verhoudingen erachter. Meerdere van haar documentaires wonnen internationale prijzen.
Programma


18.00 uur  KLIMAATREBELLEN, TUSSEN HOOP EN WANHOOP (2022, 50 min)Steeds meer twintigers kampen met angst, depressie en boosheid over de klimaatverandering die gaande is. De wetenschap is duidelijk: de aarde zal een stuk minder leefbaar worden als we op de huidige weg doorgaan. Maar er wordt niet geluisterd. Klimaatrebellen Sebastiaan, Merijn, Sandra, David en Ayla komen in opstand, net als vele anderen. Portret van een wanhopige, maar ook strijdbare en liefdevolle generatie, via een aantal jongvolwassenen dat niet meer passief wil toezien hoe hun toekomst om zeep wordt geholpen.Kort nagesprek


19.00 uur DINER met kok en gastheer Maher al Sabbagh20.15 uur MASTER SPECIAL INGEBORG JANSEN met gasten In de tweede editie met documentaire maker Ingeborg Jansen komen onder andere onderwerpen als - nieuwsgierigheid, - de integriteit en de morele positie van de maker, - het verschil tussen journalistiek en de auteursfilm, - wat te doen als je eindelijk gefinancierd maar door de actualiteit is ingehaald, -hoe esthetiek zich verhoudt tot engagement aan de hand van fragmenten uit Jansens oeuvre ter tafel.22.00 uur KIPPENVANGERS (1999, 25 minuten, camera: Bert Haitsma)Documentaire over de kippenvangers; mannen die elke nacht kippen uit fabrieksboerderijen laten verdwijnen in kratten, klaar voor de slacht. Gedeeltelijk gezien vanuit het perspectief van de kippen, laat de film zien hoe de slapende beesten in bossen van vijf worden verzameld. s Ochtends gaat de zon op alsof er niets is gebeurd.