AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  
   

 


In Off Screen de 1e Rotterdamse bioscoopvertoning van BERG van regisseur Joke Olthaar. BERG is gebaseerd op Olthaars fascinatie voor het berglandschap; harmonieus, gevaarlijk, ijzingwekkend en mythisch. Joke Olthaar, BERG, 2021, 80 min.
In BERG spelen de bergbeklimmers niet de hoofdrol, maar de bergen zelf. In kraakhelder zwart-wit worden met stuifsneeuw beklede dalen, geërodeerde steenmassa’s en majestueuze pieken in beeld gebracht. De mens moet zich hier aanpassen, stap voor stap zijn pad kiezen en hopen dat de berg niet de weg blokkeert. Hier verdwijnen gedachten en ontstaat verbintenis met de aarde. BERG is een zeer intense ervaring van dit spirituele maar tegelijkertijd zo meedogenloze landschap.

"Krachtig, zintuiglijk en rijk in haar eenvoud.” Joke Olthaar ontving op het Nederlands FilmFfestival voor BERG de Prijs van het Forum van de Regisseurs 2021.De jury over de film Berg:
“Er was één film waar we allemaal stil van werden, Een film die ruimte biedt aan de eigen verbeelding, waardoor je als kijker ervaart, relativeert en soms zelfs verdwijnt in die onmetelijke natuur, die onverstoorbaar en bijna onmerkbaar haar eigen verhaal vertelt. De jury prijst de prachtige beelden van een cameraman die zijn statische onderwerp verrassend dynamisch weet te vangen. Ook het sounddesign en montage raakten precies de goede toon tussen dat wat er ‘gewoon is’ en de mystiek die het omringt.