AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  
   

 

Off Screen presenteert tijdens het IFFR een speciaal programma vol wereldpremières; Melt van Stacii Samidin, fever is a bliss van Ine Lamers, Black Tears van Robert-Jonathan Koeyers, Who am I becoming van Natalia Papaeva en de kortfilm van Mirjam Somers heeft een nog ongehoorde soundtrack van Carly van Rest. Presentatie: Christiaan van Schermbeek & Marieke van der Lippe.Ine Lamers: Fever is a bliss 7 min. 2020, Wereldpremiere
Een Russische man in een huiskamer probeert een reeks zinnen in het Engels uit te spreken, voor hem gearticuleerd door een niet zichtbare Russische vrouw. Hij lijkt wat hij zegt niet te begrijpen en lijdt, maar geeft niet op. Naarmate het ongemak toeneemt wordt de situatie steeds ambiguer; is het een ondervraging of misschien toch een liefdesdiscours? Lamers’ foto’s, films en installaties tonen het oppervlak van een wereld waarin ideologie in taal, beeld en ruimte wordt verhuld.

Robert-Jonathan Koeyers: Here 5.30 min. 2019, black tears 9 min., 2020, Wereldpremiere
Here is een persoonlijk visueel gedicht. In een samengaan van eigen opnamen, animatie, fotografie en archiefmateriaal verkent de maker vol liefde en hoop alsook vol van bezorgdheid en angst wat zwart zijn voor hemzelf, maar ook voor anderen kan betekenen.
black tears is een re-edit van internetvideo's over sociaal onrecht machteloosheid en verdriet. Koeyers is een multidisciplinair kunstenaar en verteller. Hij onderzoekt op een intieme en betrokken wijze hedendaags maatschappelijk onrecht.

Stacii Samidin: Melt, 30 min., 2020, Wereldpremiere
Sammie Sedano is een jonge artiest en cultureel ondernemer uit Rotterdam op zoek naar nieuwe samenwerkingen en een eigen, nieuwe sound. Hiervoor bezoekt hij diverse steden waaronder Parijs, Chicago, Paramaribo waarin hij contact legt met 'creatives'. De zoektocht wordt doorsneden met videoclips die zij tijdens deze reizen opnemen. Samidin maakt fotowerken ‘Societies’ genoemd, waarin hij op zeer betrokken wijze subculturen vastlegt.

Natalia Papaeva, Nia Konstantinova, Yasunori Kawamatsu: Who am I becoming, 10 min., 2020, Wereldpremiere
In 'Who am I Becoming' reflecteren de makers en leeftijdsgenoten op het migrant zijn; integreren is verlies, afscheid nemen en het opnieuw vinden van je identiteit. De film is een samenwerking gebaseerd op deze gedeelde ervaring, waarin nieuwe routines worden beoefend.
Papaeva is een in Siberië geboren performance kunstenaar. Het verlies van taal en cultuur is een belangrijk thema binnen haar werk.

Mirjam Somers: Guardian, Tales of Sentience, 2019, 5 min.
Soundscape: Charly van Rest
De complexe relatie tussen mens en dier is de leidraad binnen het oeuvre van Mirjam Somers. In sobere, meditatieve poëtische videowerken zoomt Somers hierop in: toewijding, liefde en integriteit spelen een rol, maar evengoed afhankelijkheid, macht en dood. ‘Guardian, Tales of Sentience’ toont een winters landschap waarin een gespannen pantserneushoorn een in een ritueel verzonken meisje volgt.