Mike Pelletier, Lost in the Plot, 2019, fragment.
Lost in the Plot is een overweldigende animatie waarin Pelletier met behulp van technologieën als motion capture, body scanning en body tracking de obsessie van de klassieke portretkunst onderzoekt en er een androgyne, postmenselijke, vaak macabere esthetiek aan toevoegt. Hij verkent en verbeeldt zo mens en samenleving op een nog ongekende wijze. Pelletier (Canada) studeerde dit jaar af aan Het Piet Zwart Instituut.
Arthur Bueno, Uitzondering, 2019, 17 min.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog kent de breepleinkerk in Rotterdam-Zuid een groot geheim: op de de twee zolders boven het orgel zit een drietal joodse gezinnen ondergedoken. Een tijdelijk onderkomen wordt een zware en emotionele onderduikperiode van 34 maanden. Bueno reconstrueerde dit zeer aangrijpende verhaal aan de hand van beelden uit die tijd, animatie en eigen opnamen. Bueno creëert verhalen aan de hand van found footage, archiefmateriaal en oude speelfilm.
Rossella Nisio, The Silent Ray, 2019, 18 min.
The Silent Ray is een prachtig verstilde filmische verkenning gebaseerd op een fotoalbum van de makers overgrootvader die in 1935-36 als vrijwillig lid van de fascistische militie in Ethiopië vocht. De film werpt voor zover mogelijk licht op dit duistere verleden en beschrijft het individuele destructieve verlangen om los te breken. Nisio ontving voor The Silent Ray de prijs voor de beste postgraduate film.
Daan den Houter/Jeanne van der Horst, Acht Uur Tekenfabriek, 2019, 20 min.
6 Almeerse werknemers werden na een sollicitatieprocedure aangenomen om gedurende één werkdag achtmaal in stilte in één uur één korte rechte lijn te tekenen. Jeanne van der Horst maakte er een film van. Den Houter bevraagt in zijn werk kunst, waarde en tijd. Naast kunstenaar is hij initiator van ‘Het Overschilderschilderij’ en directeur van de BCademy. Van der Horst maakt kunstenaarsportretten en films bij tentoonstellingen.
Sander Hölsgens, Field Recordings, 2019, 8 min.
Field Recordings is een 3-daags evenement met films, lezingen, luistersessies en installaties @WORM waarin de relatie tussen mens en landschap verkend wordt. Fimmaker, onderzoeker en mede-organisator Sander Hölsgens is te gast met een kleine selectie uit het programma.