AGENDA  CONTACT   ARCHIEF    OVER  












   

 



Miriam Kruishoop, Living in America, 2019, fragment.
Living in America is de titel van Kruishoops solo bij NL=US. Haar vroege speelfilms Vive Elle en Unter den Palmen toonden sociaal complexe vraagstukken waarin wreedheid in schoonheid werd vervat. Sinds Greencard Warriors focust zij op onrecht in de VS. Voor deze film werkte zij met krumping danser Niaya Jones uit Nickerson Gardens, een arme wijk in Los Angeles. De pijnlijk en ontroerende choreografie die zij samen ontwikkelden beschrijft het harde leven in ’the hood’. Kruishoop woont en werkt in Los Angeles.

Marit Shalem, Works on White, 2019, 9 min. Works on White is een beeld- en geluidcollagefilm in progress verwijzend naar het begrip ‘wit' waarin zij samenwerkt met muzikant Badgewearer (Tony Kennedy). Shalem maakt experimentele videofilms met acteurs, digitale manipulaties, stop-motion en andere technieken. Deze maakt ze op basis van tekeningen, met een scifi-thematiek ontleend aan de actualiteit, vooral het huidig economisch systeem. Shalem studeerde aan de Hochschule der Künste, Berlin.

Esther Urlus, studie voor een veldslag, 2019, 16 mm, 7 min.
De film is geïnspireerd op de Pisanello’s laatmiddeleeuwse schetsen; in dunne lijnen op vergeeld papier zijn contouren van vallende en gevallen paarden zichtbaar. De zachtmoedige beelden blijken studies te zijn naar oorlogspektakelstukken. De film is ook een onderzoek naar een vroeg 20e eeuwse techniek waarin het fotografische beeld bas-reliëf lijkt. Urlus werkt met 8, 16 en 35 mm en maakt films, performances en installaties en is oprichter van de Filmwerkplaats.

Marieke van der Lippe, Toevluchtsoord Rotterdam, 2019, 30 min. Voor een Syrisch vluchteling is het leven in Rotterdam niet gekozen maar door het noodlot bepaald. Vervreemd van eigen cultuur en achtergond verblijven zij in een stad waar alles anders is. Muziek, rituelen, de pure waarneming van een kind en de poëzie van de Syrische dichter Adnan Alaoda maken het gevoel van ontheemd zijn tastbaar. In de documentaire worden Syrische vluchtelingen gevolgd in hun nieuwe alledaagse leven. Van der Lippe studeerde aan de WdKa en maakt films documentaires en installaties.

Portal, Derk Stenvers/Matieu Wijdeven, 2019, 11 min. Portal is gebaseerd op een uitspraak: "Each perspective is understandable and justifiable." Stenvers is recent afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en heeft naast liefde voor theater ook een passie voor film.